Διακτινισμός και αστρικά ταξίδια

Λιγο πολυ ολοι εχουμε δει την ταινια Σταρ Τρεκ.
εκει βλεπουμε την τηλεμεταφορα των ηρωων της σειρας με το σκαφος απο το ενα σημειο του γαλαξια στο αλλο.

ποσο εφικτο ομως ειναι αυτο;. Αυστραλοί επιστήμονες τηλεμετέφεραν μια ακτίνα λέιζερ από ένα σημείο σε ένα άλλο μέσα σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου!

Η ομάδα φυσικών του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι με επιτυχία διέλυσαν μια ακτίνα λέιζερ σε μια τοποθεσία και την ανασυνέθεσαν σε διαφορετικό σημείο, ένα μέτρο μακριά.

Το κατόρθωμα μπορεί να θυμίζει το διακτινισμό των ανθρώπων του Σταρ Τρεκ, όμως απέχει έτη φωτός από την πραγματική τηλεμεταφορά ανθρωπίνων όντων από τον έναν τόπο στον άλλον.

Θεωρητικά δεν υπάρχει κάτι που να μας εμποδίζει να το καταφέρουμε, αλλά η πολυπλοκότητα του προβλήματος είναι τόσο μεγάλη, ώστε κανείς δεν σκέφτεται σοβαρά το διακτινισμό ως τρόπο μεταφοράς.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν απέχουν πολύ από την επίτευξη τηλεμεταφοράς ενός ατόμου στέρεας ύλης.

Την προηγούμενη δεκαετία, η τηλεμεταφορά έγινε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα μεταξύ των φυσικών που ασχολούνται με την κβαντομηχανή.

Το εργαστήριο ΙΒΜ παρείχε τη σχετική θεωρητική υποστήριξη το 1993.

Από τότε, 40 εργαστήρια ανά την υφήλιο πειραματίζονται σε αυτόν τον τομέα και τελικά η ομάδα της Αυστραλίας ήταν η πρώτη που έκανε επιτυχή δοκιμή με 100% αξιοπιστία.

Το αυστραλιανό επίτευγμα δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες για πάρα πολύ γρήγορα και ασφαλή συστήματα τηλεπικοινωνιών, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές, κατά την επόμενη δεκαετία.

Οι φυσικοί πιστεύουν ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα αντικαταστήσουν τους κλασικούς, καθώς θα διαθέτουν τεράστια μνήμη και ικανότητα να επιλύουν προβλήματα εκατομμύρια φορές γρηγορότερα.

Η βασική ιδέα είναι ότι τα σωματίδια κβάντα αναπαράγονται ενώ μεταφέρονται μόνο οι πληροφορίες των ιδιοτήτων των σωματιδίων και όχι τα ίδια τα σωματίδια.
alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013