Ηχητικά κύματα από μαύρες τρύπες

Επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να καταγράψουν ηχητικά κύματα τα οποία προέρχονται από μία μεγάλη 'μαύρη τρύπα', και θεωρούν πως η ανακάλυψή τους ίσως βοηθήσει στην επίλυση ενός σημαντικού μυστηρίου. Οι αστρονόμοι του αστεροσκοπείου Chandra X-ray, κατόρθωσαν να καταγράψουν για 53 ώρες ήχους προερχόμενους από την κεντρική περιοχή του γαλαξία του Περσέα.

Ο τόνος των ηχητικών κυμάτων, αντιστοιχεί σε νότα Σι ύφεση και βρίσκεται περίπου 57 οκτάβες χαμηλότερα από ένα συνηθισμένο Σι ύφεση ενώ η συχνότητα υπολογίζεται πολύ χαμηλότερη από τα όρια της ανθρώπινης ακουστικής ικανότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί την πιο 'μπάσα' νότα που έχει ποτέ καταγραφεί, από ένα αντικείμενο του σύμπαντος. Ο Bruce Margon, υποδιευθυντής του Space Telescope Science Institute της Βαλτιμόρης, περιγράφει τον ήχο ως 'εκατομμύρια, δισεκατομύρια φορές χαμηλότερος από τα ακουστικά όρια του ανθρώπου'. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα ηχητικά κύματα παράγονται από εκρήξεις που γίνονται σε μία τεράστια μαυρή τρύπα στον Περσέα Α, τoν τεράστιο γαλαξία στο μέσον του σμήνους.

'Αυτά τα ηχητικά κύματα ίσως αποτελέσουν το κλειδί για την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο οι τεράστιες δομές από σμήνη γαλαξιών, αναπτύσσονται', λέει ο ερευνητής Steve Allen του Ιντσιτούτου Αστρονομίας του Καίμπρητζ. Παραμένει άλυτο μυστήριο γιατί τα θερμά αέρια στις κεντρικές περιοχές του σμήνους του Περσέα δεν παγώνουν εδώ και 10 δισεκατομμύρια χρόνια, γεγονός που ίσως προκαλούσε την παραγωγή τρισεκαττομυρίων αστέρων. Οι ερευνητές προτείνουν πως καθώς τα ηχητικά κύματα κινούνται ανάμεσα από τα αέρια, τελικώς απορροφούνται και η ενέργειά τους μετασχηματίζεται σε θερμότητα. Κάτι το οποίο πιθανώς να σημαίνει πως τα ηχητικά κύματα από τον Περσέα, τελικά διατηρούν τα αέρια του σμήνους, θερμά.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013