O μυστήριος πολιτισμός των Eτρούσκων

Οι αινιγματικοί Ετρούσκοι βρέθηκαν στη σημερινή Ιταλία, στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της, την πρώτη χιλιετία π.Χ. Ήταν λαός πλούσιος, με πολυτελές γούστο και μεγάλη παράδοση στις εμπορικές ανταλλαγές σε όλη τη Μεσόγειο και μέχρι τη Βαλτική.

Αγαπούσαν τους Έλληνες, από τους οποίους δανείστηκαν στοιχεία του αλφαβήτου, λέξεις, τέχνες και μύθους. Έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στη γνωριμία της Ρώμης με τον ελληνικό πολιτισμό και τους θεούς τους. Επηρέασαν πολύπλευρα τους κατακτητές τους Ρωμαίους κι ας μην το παραδέχτηκαν ποτέ οι τελευταίοι. Οι γυναίκες είχαν υψηλή κοινωνική θέση, αντίθετα με τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.


Παρ' όλ' αυτά, το πέρασμά τους από την ιστορία έχει καλυφθεί με ένα πέπλο μυστηρίου και οι αρχαιολόγοι πάντα τους θεωρούσαν ως «χαμένη κοινωνία». Ελάχιστα πράγματα γίνονταν γνωστά για τους Ετρούσκους αραιά και πού. Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολλοί ερευνητές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας ανακαλύπτοντας νέους οικισμούς, μνημεία και έργα τέχνης, αλλά και επανεξετάζοντας τις ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα. Τα νέα ευρήματα βοηθούν τους αρχαιολόγους να αναπαραστήσουν την καθημερινή τους ζωή, κάτι που είναι απαραίτητο για να γνωρίσουμε έναν αρχαίο πολιτισμό. Τα νέα στοιχεία και ευρήματα ανακοινώθηκαν στο συμπόσιο «Οι Ετρούσκοι αποκαλύπτονται: Νέες προοπτικές για την Προρωμαϊκή Ιταλία», που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.


Οι Ετρούσκοι υπήρξαν ο συνδετικός κρίκος της αρχαίας Ελλάδας με τους Ρωμαίους και τη Βόρεια Ευρώπη. Είχαν εκτεταμένη επαφή με τους Έλληνες, με εμπορικές συναλλαγές σε καιρό ειρήνης και πολεμικές συγκρούσεις. Επηρεάστηκαν πολύ από τον πολιτισμό τους. Ανέπτυξαν αλφάβητο με στοιχεία ελληνικά, το οποίο μετέδωσαν στους Ρωμαίους συμβάλλοντας στο λατινικό αλφάβητο. Έχτισαν τις πρώτες πόλεις στην Ιταλία, όταν οι λόφοι της Ρώμης ήταν γυμνοί από κάθε ίχνος ανθρώπινης παρουσίας.


«Τώρα πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι ξέρουμε πραγματικά τους Ετρούσκους, τι πίστευαν και τι έκαναν», λέει η δρ Τζιν Τούρφα, αρχαιολόγος και οργανώτρια του συμποσίου.


Η νέα γνώση οφείλεται στη στροφή των αρχαιολόγων από τους περίφημους τάφους των Ετρούσκων στις συστηματικές ανασκαφές σε μέρη όπου κατοικούσαν. Τα ερείπια οικισμών και πόλεων αποκαλύπτουν την κοινωνική τοπογραφία από τις καλύβες, στα σπίτια, στα παλάτια. Μέσα στις πόλεις Φλωρεντία, Μπολόνια, Περούτζια, Πίζα και γύρω από αυτές, οι ανασκαφείς βρίσκουν ερείπια οχυρωματικών τειχών, εργαστήρια τεχνιτών, φούρνους, ναούς και δρόμους. Φαίνεται πως σχεδίαζαν με μεγάλη προσοχή τις πόλεις τους, χωρίζοντας περιοχές για εμπορική χρήση, δημόσια κτίρια ή βιοτεχνίες, από τον έβδομο αιώνα π.Χ. ακόμα.


Γνώριζαν καλά τους Έλληνες
Κανείς δεν ξέρει (ακόμη) πότε και από πού ήρθαν οι Ετρούσκοι στην Ιταλία. Μιλούσαν μια γλώσσα που δεν έμοιαζε σε τίποτα με των υπόλοιπων Ευρωπαίων, δύσκολη στην ανάγνωση, που διασώζεται μόνο σε επιγραφές τάφων. Ίσως έφτασαν από τις ’λπεις, όμως τα έθιμα κι οι παραδόσεις τους προέρχονται από μείγμα λαών της Μικράς Ασίας και ιδίως των Ελλήνων. Οι Ετρούσκοι και οι Έλληνες γνωρίζονταν καλά μεταξύ τους.


Η παρακμή του πολιτισμού τους ήρθε τον πέμπτο και τέταρτο αιώνα π.Χ. Τον πρώτο αιώνα είχαν αφομοιωθεί πλήρως από τους Ρωμαίους. Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα πως ο κύριος λόγος για την πτώση ήταν η στατικότητα της κοινωνίας τους, η αντίδρασή τους στις αλλαγές και η ακαμψία τους στην αύξηση του πληθυσμού, στους απειλητικούς γείτονες και σε προβλήματα με το εμπόριο.

alitoteam





Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013