Ανακαλύφθηκε ο χαμένος κρίκος;


Ένα απωλίθωμα 7 εκατομμυρίων χρόνων ανακαλύφθηκε πρόσφατα απο γάλλους κυνηγούς απολιθωμάτων, όπως υποστηρίζουν, είναι το πρώτο ανθροποειδές που περπάτησε στήν γή.


Αναπαράσταση του πρώιμου ανθρωποειδή tumai με υπολογιστή

ο Toumai όπως το ονομάσανε ήρθε στο παρασκήνιο το 2002 όταν η επιστημονική ομάδα του Michel Brunet του πανεπιστημίου του Poitiers, στην κεντρική Γαλλία, παρουσίασe ένα σχεδόν πλήρες κρανίο, κομμάτια απο γνάθο και διάφορα δόντια που τα ανακαλύψανε στην έρημο chadian. Ζωικά υπολείμματα στα στρώματα χώμματος στα οποία αυτά τα κομμάτια βρέθηκαν, έδειξαν πως η ηλικία τους ξεπερνάει τα επτά εκατομμύρια έτη, που κάνουν τον Toumai τον πρώτο ανθρωποειδή, ή τον πρόδρομο του Homo sapiens, Αλλά η αναγνώριση του tumai προκάλεσε μεγάλη ανατραχή στην Αιθιοπία και την Κένυα -τις χώρες της μεγάλης κοιλάδας όπου θεωρείται οτι έχει προκύψει η ανθρωπότητα-καθώς επίσης και πολλές διαψεύσεις μέσα από την κοινότητα της παλαιοντολογίας.

Οι κριτικοί είπαν ότι το κρανίο του Toumai είναι πολλύ συμπιεσμένο για να είναι ενός ανθρωποειδή - δεν είχε το απαιτούμενο μέγεθος εγκεφάλου που δίνει την πρωτοκαθεδρία των ανθρώπων - και το μικρό μέγεθός του έδειξε ότι δεν ξεπερνούσε τα 120 εκατοστά (τέσσερα πόδια) στο ύψος, αυτό είναι το μέγεθος ενός χιμπατζή άν περπατούσε όρθιος.με λίγα λόγια είπαν πως, ο Toumai δεν είχε κανένα δικαίωμα να βαφτιστεί ανθροποειδές και οτι ήταν απλά ένας πίθηκος.



το αυθεντικό κρανίο του tumai

Οι υποστηρικτές του Toumai έχουν επιστρέψει τώρα με δύο μελέτες που δημοσιεύονται την Πέμπτη στο Nature, το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό επιστήμης.

μια ομάδα του ελβετού ανθρωπολόγου Christoph Zollikofer, Χρησιμοποιώντας τις τρισδιάστατες αναδημιουργίες υπολογιστών σύγκριναν τον Toumai με τους γορίλλες και τους χιμπατζίδες, για παράδειγμα οι γωνίες του κρανίου και το κρανιακό μέγεθος δείχνει ότι το απολίθωμα ήταν σαφώς ανθρωποειδής, όχι ένας αφρικανικός μεγάλος πίθηκος.

Επιπλέον, η δομή του κρανίου δείχνει ότι ο Toumai ήταν σε θέση να περπατήσει κατακόρυφα σε δύο πόδια, κάτι που οι ξάδελφοι μας οι χιμπατζήδες δεν μπορούν να κάνουν με ευκολία.


alito team

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013