Τα παράξενα φώτα



Εμφανίζονται ξαφνικά στον ουρανό και μερικές φορές μένουν ασάλευτα. άλλοτε, πάλι, κινούνται ιλιγγιωδώς.

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Αμερικανός Τσαρλς Φορτ, εκκεντρικός τύπος ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.. δημιουργικά, καταγράφοντας δηλαδή ανεξήγητα φαινόμενα, ανέφερε την ύπαρξη περίεργων φωτεινών σφαιρών πάνω από περιοχές που είχαν πληγεί από σεισμούς. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες οι αναφορές για ανάλογα περιστατικά πλήθυναν, ώσπου κορυφώθηκαν στα τέλη του 1981. Οι κάτοικοι της κοιλάδας Χεσντάλεν, στη Φιλανδία, ανέφεραν έντρομοι στις Αρχές ότι είδαν αμέτρητα μυστηριώδη φώτα που «έξυναν» τις στέγες των σπιτιών τους κάθε βράδυ. Το φαινόμενο έλαβε διάφορες ευφάνταστες ονομασίες: Ghosts Lights (Φώτα-φαντάσματα), Fire of Destiny (Φωτιά του Πεπρωμένου), Night Suns (Ήλιοι της Νύχτας), Jack of the Bright Light (Τζακ του Λαμπρού Φωτός). Σύντομα πήρε παγκόσμιες διαστάσεις, με χιλιάδες ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου να αναφέρουν ότι είδαν το φως τους. Η πιο πρόσφατη μαρτυρία κατέφθασε από το Μεξικό, όπου τον περασμένο Απρίλιο παρατηρήθηκαν κάποια φώτα που μετακινούνταν στον ουρανό σε σχηματισμό. Περί τίνος πρόκειται τελικά; Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι εξωγήινα διαστημόπλοια. Οι επιστήμονες τα ονομάζουν Earth Lights, Γήινα Φώτα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απλά φυσικά φαινόμενα. Μια ερευνητική ομάδα Νορβηγών επιστημόνων έστησε ένα μεγάλο δίκτυο παρακολούθησης στην κοιλάδα Χεσντάλεν και ιδού τι διαπίστωσε.

Παλλόμενες σφαίρες
Οι Νορβηγοί ερευνητές ήταν πλήρως εξοπλισμένοι με κάμερες, ραντάρ, μαγνητόμετρα, μετρητές ραδιενέργειας, σεισμογράφους και συσκευές λέιζερ. Το Πρόγραμμα Χεσντάλεν (Project Hessdalen), όπως ονομάστηκε, διήρκεσε ένα μήνα και κατέγραψε 188 διαφορετικές περιπτώσεις. Μετά από κατάλληλο φιλτράρισμα των στοιχείων, οι ερευνητές απομόνωσαν 135 περιστατικά που οφείλονταν σε αντανακλάσεις από αεροπλάνα, γυάλινες επιφάνειες στο έδαφος και δορυφόρους. Οι υπόλοιπες 53 υποδείκνυαν ότι πράγματι κάτι παράξενο συνέβαινε στην περιοχή του Χεσντάλεν. Τα φώτα είχαν συνήθως σφαιρικό ή κωνικό σχήμα και το μέγεθός τους ξεκινούσε από τα τριάντα εκατοστά κι έφτανε τα τριάντα μέτρα. Τα χρώματά τους ποίκιλλαν: τα πιο θερμά έτειναν προς το γαλάζιο, ενώ τα πιο ψυχρά προς το κόκκινο. Εμφανίζονταν σε διάφορα ύψη, τις περισσότερες φορές όμως μόλις που «έξυναν» τις κορυφές των παρακείμενων βουνών. Αιωρούνταν για περισσότερο από μία ώρα ή ανέπτυσσαν ιλιγγιώδεις ταχύτητες των 8.500 χιλιομέτρων την ώρα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του Προγράμματος Χεσντάλεν προέκυψε όταν οι ερευνητές έστρεψαν μια ακτίνα λέιζερ πάνω σε μια φωτεινή σφαίρα που βρισκόταν μερικές δεκάδες μέτρα πιο μακριά. Ξαφνικά η σφαίρα άρχισε να πάλλεται με μεγαλύτερη συχνότητα, επιστρέφοντας στα φυσιολογικά της επίπεδα μόνο όταν έσβησε το λέιζερ.

Πλάσμα και Μαύρες Τρύπες

Η πιο απλή υπόθεση για την εξήγηση του φαινομένου των φωτεινών σφαιρών είναι ότι πρόκειται για φυσαλίδες πλάσματος, αέρια με πολύ υψηλή θερμοκρασία τα οποία έχουν ιονιστεί, φέρουν δηλαδή ηλεκτρικό φορτίο. Πώς όμως καταφέρνουν να φλέγονται, και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Ίσως πρόκειται για το φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού, την παραγωγή ηλεκτρικών φορτίων που προκαλεί η συμπίεση πετρωμάτων όπως ο χαλαζίας, τα οποία αφθονούν στην κοιλάδα του Χεσντάλεν. Τα φώτα αφήνουν ανάγλυφα ίχνη στο έδαφος. Το 1991 οι μελετητές εντόπισαν το σημείο από το οποίο είχε περάσει μια τέτοια σφαίρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άφησε πίσω της ίχνη ομόκεντρων κύκλων πάνω στο χιόνι, δείγματα του οποίου στάλθηκαν σε εργαστήρια. Εκεί οι επιστήμονες διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι μερικά είδη βακτηρίων είχαν εξαφανιστεί, με άλλα λόγια το χιόνι έμοιαζε αποστειρωμένο. Το εν λόγω φαινόμενο καλύπτει ακόμα πέπλο μυστηρίου. Πολλοί μιλούν για μυστηριώδη μαγνητικά μονόπολα, υποθετικά μαγνητικά σωματίδια αποτελούμενα από ένα μόνο μαγνητικό πόλο, ή και για μικρές Μαύρες Τρύπες.

Τα φώτα του Χεσντάλεν θυμίζουν τις έντεκα φωτεινές σφαίρες που παρατηρήθηκαν τον Απρίλιο του 2004 κατά τη διάρκεια εναέριας έρευνας για ναρκωτικά, την οποία διεξήγαγε ο Μεξικανικός Στρατός. Αρχικά οι σφαίρες φαίνονταν στο ραντάρ του αεροπλάνου σαν μικρά στίγματα. Αμέσως οι πιλότοι ερεύνησαν τον εναέριο χώρο γύρω τους προκειμένου να έχουν οπτική επαφή με τα άγνωστα αυτά αντικείμενα.


Αόρατα με γυμνό μάτι

Σε αντίθεση με τα φώτα του Χεσντάλεν, οι σφαίρες που καταγράφηκαν στο Μεξικό ήταν αόρατες διά γυμνού οφθαλμού. Μόνο όταν το πλήρωμα του αεροπλάνου έστρεψε πάνω τους την κάμερα υπερύθρων που διέθετε μπόρεσε να τις εντοπίσει. Στις εικόνες που κινηματογράφησαν, οι σφαίρες αναπτύσσονται σε συμμετρικές ομάδες γύρω από ένα κεντρικό σημείο. Η διάταξη αυτή οδήγησε τους επιστήμονες στην υπόθεση ότι θα μπορούσαν να είναι κάποια αντικείμενα στο έδαφος που αντανακλούσαν μέσα από τα σύννεφα, όπως φλεγόμενες πετρελαιοπηγές στη θάλασσα ή φάροι φορτηγών που κινούνταν στην εθνική οδό κάτω από τον εναέριο χώρο του αεροπλάνου. Ένας Μεξικανός φυσικός έκανε λόγο για σφαιρικούς κεραυνούς, όμως αυτό είναι μάλλον απίθανο, αφού έντεκα κεραυνοί συγχρόνως, και μάλιστα κινούμενοι σε σχηματισμό, δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ.


Ενέργεια για το μέλλον

Μέχρι σήμερα καμιά από τις εξηγήσεις που δόθηκαν για τα Γήινα Φώτα δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα. Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί για ένα πράγμα: Μπορούμε να εξιχνιάσουμε αυτό το φαινόμενο χωρίς να ανακατέψουμε για άλλη μια φορά τους εξωγήινους. Σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Ιταλία, όπου έχουν εντοπιστεί τα μυστηριώδη φώτα, συστάθηκαν ερευνητικές ομάδες και εγκαταστάθηκαν πολύπλοκες διατάξεις ανίχνευσης. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή θα ανακαλύψουμε την πηγή ενέργειας που προκαλεί την εμφάνισή τους και ίσως μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013